Budapešť - prodloužený víkend

V Budapešti jsem už jednou byla a tehdy mě vůbec neuchvátila (byla jsem těhotná, bylo -15° C, po celým Dunaji obrovské kry a přemísťovat se dalo akorát z jedné kavárny do druhé). Ovšem tentokrát to bylo jiné :-) 

Nedávno se tam přestěhoval můj kamarád a jeli jsme tam s manželem primárně za ním. A najednou si mě Budapešť získala :-) 

Protože mám sh*tový foťák, tak mám fotky akorát pořízené ve dne. Ovšem Budapešť je opravdu krásná v noci. Všechno je podsvícené, vypadá krásně (přes den vidíte tu omítku / barvy / a tak - nic moc... ale v noci - krása!

Pár památek na začátek (ačkoliv v Budapešti je jich spousta...)   Mě nejvíce fascinoval Parlament. Větší už je prý pouze v Číně. 


Když večer budete stát před parlamentem (a za nim řeka), tak na druhé straně řeky uvidíte věže Rybářské bašty a také Matyášova chrámu. Více nalevo je královský palác, ale ten mě nezaujal tolik (jsem barbar, to jsem už říkala), takže tam jsme nebyli. 



Rybářskou baštu doporučuji navštívit ještě za světla, ovšem zůstat tam do setmění. Pak budete mít příležitost se podívat na podsvícenou Budapešť z výšky. 


Také jsme se byli podívat na Markétin ostrov. Slouží primárně ke sportování a odpočinku. My jsme se tam byli projet na těchto autíčkách - pozor, kdo máte dlouhé nohy, tak budete mít omlácená kolena!


Pominu-li kamaráda, tak hlavní důvod, proč jsem já jela do Budapešti, bylo jídlo. Podle mě tam vaří víc než dobře a za hodně přijatelné ceny. Kamarád doporučoval podnik s mraženým jogurtem (o tom pražským psala sestra zde). A když jsem viděla, že v Budapešti je mnohem větší výběr, a ještě ke všemu za výbornou cenu (290 forintů, což je asi 27 Kč / 100g), tak jsme do toho s manželem šli  :-)

Nachází se v nákupním centru West End
Jeden večer jsme trávili v podnicích v pasáži Gozsdu Udvar (více info o pasáži například zde). Jedná se o dlóóóuhou pasáž plnou obchůdku, hospůdek, restaurací, atd. Dokonce výstava starších aut a automobilů (spojená s antikvariátem) tam byla :-)


Kdybychom nešli spát tak brzo, tak možná skončíme na diskotéce Akvárium (zde). Když tančíte, tak zvenku se na vás dívají lidi přes bazének :-)  Jak je vidět dle fotky - bylo pořád ještě hodně brzo a diskotéka byla poměrně dost prázdná :-) 


Další večer jsme byli v Ruin Pubu. Což je opravdu bar vybudovaný v nějaké ruině (nedostavěným baráku). Část je zastřešená, část není (takže se tam vyplatí jít za dobrého počasí). My jsme přišli v 8 a jen tak tak jsme si našli místo na sezení. Ovšem v 10 večer se tam téměř nedalo hnout. Atmosféra tam byla skvělá. Více o ruin pubech zde



Maďarština je fakt vtipný jazyk a mně teda VŮBEC nejde :-)


Pobavilo mě, jak tam někde podávají kafe s mlékem :-) 


Do lázní jsme tentokrát nezavítali, ale to pro změnu bylo skvělé tehdy v -15° C. Byli jsme v Széchenyi lázních, co mají venkovní bazénky. Doporučuji :-) Každým rokem zdražuji vstupné, tak raději dříve než později :-)

Cestou zpátky jsme stejně jako pár let předtím zavítali do obchodního centra Auchan (už když vyjedete z Budapeště a jedete směr Bratislava / Vídeň / atd. - bude tam nákupní centrum Auchan + Ikea + ještě něco). Nakoupili jsme tam místní piva, klobásky, sýry a hlavně hračky pro malou :-)   (mají tam vše za fakt výhodné ceny - koník, co vydává zvuky za asi 170 Kč a pejsek na vodítku za 150 Kč)



Další zastávkou je Premier Outlet (zde). Nemají tam tak velký výběr jako třeba v Parndorfu, ale už jen kvůli outletu Intimissimi mi stojí za to tam jet (a hlavně, ono to fakt není moc velká zajížďka cestou z Budapeště  :-)  Manžela jsem konečně ukecala koupit pyžamo (Intimissimi - to je tak měkoučká látka).Pak jsem si samozřejmě nakoupila nějaké prádlo, ale to už se na fotku "nevešlo" :-)


No, a co jsme si přivezli za suvenýr? ... Při procházce Budapešti jsme objevili rádio a košíček  :-)  Doslova "objevili" - někdo je odložil :-)  


Jak jste si užili prodloužený víkend vy? :-) 

S.

Komentáře

  1. Fotky jsou nádherné! Plánujeme se tam podívat příští rok! A to kafe s mlékem je prostě bomba :-)!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera!! Já se tam chci strašně podívat! Brácha tam byl půl roku na Erasmu, ale já jsem byla těhotná, takže nám to s manželem nevyšlo. Takže časem pojedem i s malým:)

    OdpovědětVymazat
  3. Pekné fotky :) ja som v Budapešti tiež bola a je krásna :) cez vianočné trhy to tam tiež vyzerá skvelo hlavne večer, keď je všetko osvietené :)

    janesworldblog

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky, hned bych se jela podívat :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat