Vaření v páře: Parní hrnec nebo parní trouba?

Rozdíly mezi parním hrncem a parní troubou jsou na jednu stranu na první pohled patrné, na druhou ne. Tak se na tyto dva přístroje podíváme blíž. 

Řeknu vám to rovnou, kdybych měla peníze na kvalitní parní troubu, tak si ji hned koupím, ale bohužel moje představa se pohybuje kolem 30 000,- Kč (volně stojící Miele parní trouba), které zatím nejsem moc ochotna investovat. Ale zpátky k tématu.. 


Pára Miele




Přijde mi, že v Česku parní trouba ještě neslaví takový úspěch, protože spousta lidí v tom neumí vařit a toho přístroje se bojí. Ano, kupovat si tak drahý přístroj na zeleninu a rýži je nesmysl. 

Já mám nyní doma parní hrnec Morphy Richards, který patří k těm dražším, ale níže vysvětlím, proč jsem se pro něj rozhodla.

Morphy Richards

Jaké jsou zásadní rozdíly mezi parním hrncem a parní troubou? 


Parní hrnec má vždycky 100 stupňů. Bavíme se tady o klasických parních hrncích Tefal, Morphy Richards atd. Kdo má s nastavitelnou teplotou, dejte vědět, jsem zvědavá, ale pokud vím, tak to žádný klasický parní hrnec neumožňuje. 


Pokud máte misky nad sebou, tak abyste se dostali k jedné, například zrovna té nejspodnější, musíte sundat všechny horní. 



http://i.iinfo.cz/images/136/hrnec-1.jpg
Často nemůžete nastavit teplotu na každou misku zvlášť. Tady hodně záleží na modelu, který si pořídíte. Ty dražší to často umožňují. 

Parní trouba umožňuje velmi rozsáhlé nastavení teploty už od 40 stupňů do 100 stupňů. Má to velkou výhodu pro přípravu jemnějších ryb, na které 100 stupňů je zbytečně moc (např. mořský vlk), můžete připravovat paštiky (většinou tak na 85-90 stupňů), rozmrazovat (např. 40 min na 40 stupňů, maso je jako čerstvé), blanšírovat (např. k zbavení slupky u zeleniny). 


Vůbec není pravda, že v páře se nedá normálně uvařit celá večeře. Maso z páry je naprosto vynikající, a pokud přeci jen přítel bude vyžadovat kůrčičku, dejte maso ještě na gril do trouby tak na 5-10 min ;). Maso je šťavnaté, můžete dělat i různé masové rolády, já jsem ochutnávala kuřecí a je skvělá. 


V parní troubě můžete ohřívat. A tady jsme u bodu, kdy lidi často porovnávají páru a mikrovlnku. Pokud máte mimi nebo prostě děti, tak pochybuju, že se mikrovlnky jen tak vzdáte, protože přeci jen na ohřívání je nejrychlejší. Zase na druhou stranu z páry je to mnohem zdravější. V páře se dá ohřát v podstatě vše za stejnou dobu jako v mikrovlnce, ale musíte přidat tak 3-4 minuty, než se parní trouba nahřeje. Ano, pravda, v páře se hodně špatně ohřívají tekutiny, tj. polévky nebo třeba mléko na kakao (tedy ano, ohřejete to, ale prostě ohříváte vlhkým horkým vzduchem studenou kapalinu, takže to trvá dlouho). Výhodou je ale zase to, že když v páře budete ohřívat např. těstoviny, nebudou okoralé a vysušené, to prostě pára nedělá :). A pokud se bojíte, že by se při ohřívání pára srazila a byla by z toho dobrá břečka, tak je to jednoduchý, prostě si nastavíte ohřev třeba jen na 80 stupňů, ne na sto. 


V parní troubě můžete sterilizovat, což je výhoda při zavařování nebo když máte doma dítě nebo je někdo nemocný. 


Moc se mi líbí, že se v páře dá zavařovat, protože mi to přijde mnohem snadnější než klasický způsob. 


Parní trouba vám prostě plně nahradí jakékoliv vaření ve vodě nebo na vodní lázni, tj. např. i knedlíky nebo jen rozpouštění čokolády nebo medu. 

Co se týká mého parního hrnce Morphy Richards, volila jsem ho hlavně kvůli pohodlí. Do každé nádoby se pohodlně dostanete i při procesu vaření, u každé nádoby můžete nastavit čas zvlášť. Koupila jsem si ho v Makru ještě s nějakými body, takže jsem ho měla se slevou, ale stejně stal skoro 2 500,-. Můžete si klidně koupit parní hrnec i za 500,-, poslouží naprosto stejně. Podívat se na můj parní hrnec a na super video na stránkách se můžete zde

Na našem blogu se budou objevovat recepty na vaření v paře. A protože obě máme doma parní hrnec, tak spíše uvidíte recepty na něj, ale nechte se překvapit ;). 


Brzy najdete recept na tuto dobrotu připravenou v páře: 



Vaříte v páře? Máte tipy na dobré recepty z páry?


A. 

Komentáře

  1. mna zatial nelaka ani jedno ale ktovie ako na tom budem o par rokov :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ono ani neni moc jak se k takovému vaření dostat.. :) ale je to zdravé :)

      Vymazat
  2. Ahoj, zrovna se rozhoduji mezi parní troubou a hrncem. Měl jsem také v hledáčku parní hrnec Morphy R. Přítelkyně mě ale navedla k troubám, např. https://mikrovlnne-trouby.heureka.cz/whirlpool-jt-479-ix
    Teď nevím, co vybrat. Trouba by byla příjemná, jelikož má i mikrovlnu, která nám doma zatím chybí. Na druhou stranu se snažím mikrovlně co nejvíce vyhýbat, jelikož není úplně jisté, jestli to neškodí potravinám, potažmo nám. Jak ale píšete, občas mikrovlna ušetří čas. Neohřívá trouba vodu na páru onou mikrovlnou? Nebo jak probíhá vaření v páře v takovéto troubě?
    Mohu také v parním hrnci MR přihřívat jídlo? Místo mikrovlnné trouby?
    U parního hrnce MR se mi líbí, že dám vařit celé jídlo, nastavím různé časy spuštění páry a jídlo se udělá najednou. V jeden čas se dokončí. Toto jde i v parní troubě?
    Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já bych asi parní troubu a hrnec jen tak nesrovnávala. Parní trouba umožňuje nastavení teploty na stupeň přesně, což parní hrnec určitě nedokáže. Nevím, jak funguje tento Whirlpool, ale nejsem si zcela jistá, zda v této kombinaci s mikrovlnkou to bude fungovat stejně jako klasická parní trouba, přeci jen u Whirlpoolu je to pouze přídavná funkce, ne základní.
      Mikrovlnka hlavně připravuje potraviny o živiny, vitamíny a barvu ;)
      Mikrovlnka určitě ušetří čas - ale zase na druhou stranu - ohřev v parní troubě je mnohem lepší než v mikrovlnce - žádné vysušené kraje a studené prostředky! :) Neplatí to pro tekutinu - na tu je prostě mikrovlna rychlejší, případně se ale dá použít plyn nebo indukce, pokud se rozhodnete se mikrovlny úplně zbavit.

      Jak říkám, nevím, jak funguje u tohoto Whirlpoolu přídavná funkce, ale pokud vím, není to to samé, co přímo parní trouba. U parní trouby kombinované s mikrovlnou je přímo zásobník na vodu.

      V parním hrnci by určitě přihřívat jídlo šlo, akorát bych viděla nepohodlí v přendavání jídla - celý talíř se snad do žádného parního hrnce nevejde - na to je zlatá ta parní trouba :)

      Ano, v parní troubě lze taktéž nastavovat časy a stupně, ale samozřejmě, záleží na modelu a značce, kterou si vyberete - většinou to umí spíš ty vyšší modely.

      A.

      Vymazat
    2. Ahoj, děkuji za komentář. Trochu jsem také pokročil ve zkoumání a zjistil jsem, že opravdu mikrovlnná trouba s parní funkcí je jen šidítko. Funguje standardně, že ohřívá mikrovlnami jídlo a zároveň to napařuje vodou danou pod jídlo. Tak to nechci.
      Jedinou rozumnou volně stojící parní troubu jsem našel Miele, která ale stojí 25 000 Kč. Což se mi dávat nechce. Koukám teď, že to máte stejně v příspěvku :-) Takže asi vyzkouším také MR, kterého jsem měl vyhledaného již dříve.

      Vymazat
  3. Já mám osobně nejraději vaření v parním hrnci. Je to daleko jednodušší a člověk se nemusí tolik dělat s přípravou daného jídla. Kupovala jsem si před měsícem dokonce hrnec nový a to jen díky tomu, že jsem si přečetla jeden test na internetu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat