Když mi od Babiččiny volby přišly mouky a nabídka zapojit se do výzvy "Ovocné léto s moukou Babiččina volba", tak jsem neváhala, jaké ovoce zvolím - červený rybíz. A není to ani tak kvůli tomu, že by to byl můj oblíbený plod, ale červený rybíz mám spojený s dětstvím.
Pamatuju si totiž, jak jsme jezdili na chatu za babičkou a dědou, a tam se trhal rybíz. Bylo ho tak strašně moc!! Následně se umyl, plody jsme museli otrhat z větviček a dále z toho byly koláče, marmelády a hodně se ho snědlo i jen tak :) A pokaždé, když nyní něco dělám s rybízem, tak si vzpomenu právě na toto dětské období.
Chtěla jsem vyzkoušet něco nového, rybíz totiž mám dost ráda v jakékoliv podobě, takže když jsem v novém Albert magazínu viděla "Rybízový koláč s pudinkem a sněhem", tak jsem měla hned jasno. Mým prvním ochutnávačem byl manžel, který zase vítá pudink v jakékoliv podobě a dalšími ochutnávači byl zbytek rodiny, vzala jsem ho totiž s sebou na sobotní oběd ;).
Nebudeme si nic nalhávat, je to kalorická bomba :)) Ale stojí za to ;) Jak řekl můj manžel, je to jak vánoční rohlíčky dole, pudink z dětství uprostřed a sněhové nebe nahoře :))
Co budeme potřebovat?
U všeho si cukru dávejte podle sebe, já uvádím recept, podle kterého jsem koláč pekla.
Na korpus:
300 g hladké mouky - já použila Babiččinu volbu dortovou, ale podle mě by šla použít i na křehké pečivo
100 g krupicového cukru
180 g studeného másla
4 žloutky
Na náplň:
2 sáčky vanilkového pudinku
1l mléka
5-6 lžic krupicového cukru
1 kg rybízu
8 lžic kukuřičného škrobu
Na sníh:
4 bílky
200 g cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
V detailech jsou radosti, a to u mě platí i pro kuchyň ;)
Vzhledem k tomu, že robota mám jen jednoho, tak jsem začala sněhem. Vyšleháme bílky, přidáme cukr a škrob a šup s tím to lednice.
Dále těsto. Z mouky, cukru a másla zpracujeme směs jako na drobenku. Je potřeba to opravdu dělat rukama, protože robot to prostě neumí takhle zamíchat. Dále přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Těsto bude mít konzistenci jako když děláte linecké cukroví ;) (a tady se naprosto upřímně přiznám, že s tímto těstem nesnáším pracovat, ale když je taky dobré....)
Těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu v lednici.
Po hodině těsto vyválíme, propícháme vidličkou a necháme 15 minut v chladu. Troubu mezitím předehřejeme na 190 stupňů. Těsto po 15 minutách vyndáme a zatížíme (dáme další vrstvu pečícího papíru, na kterou hodíme třeba fazole). Pečeme v troubě 15 minut. Pak odstraníme zátěž a pečeme dalších 15 minut dozlatova ;)
Zatímco máme v troubě korpus, podle návodu si připravíme pudink a promícháme rybíz se škrobem.
Na upečené těsto rozetřeme pudink, na pudink rybíz promíchaný s kukuřičným škrobem a navrch dáme ušlehané bílky.
Pečeme cca 25 minut a pak snížíme teplotu v troubě na 60 stupňů a necháme ještě cca 15 minut.
V teplém stavu koláč není tak dobrý jako za studena, takže doporučuju počkat ;) Nechat ho alespoň na několik hodin v lednici, a pak jíst ;)
Dobrou chuť!!! ;)
A.
Best jungle boys online.
OdpovědětVymazatWhere to buy kosher kush online?
Best mad labs carts near me.
Best dime carts online.
Best place to order dmt vape pen online.
Where to buy moonrock clear online?
Best gold coast clear online.
Ultimate icecapz online.