Máslové sušenky

Doma jsem měla mouku Babiččina volba na křehké pečivo, a vzhledem k tomu, že cukroví nepeču (budu péct až s dítětem), tak jsem se rozhodla, že vyzkouším máslové sušenky podle Katky ze Smooth Cooking, odkaz na její recept zde. Můj manžel totiž miluje máslové sušenky z Marks&Spencer, tak jsem si říkala, že třeba se mi povedou podobné.




Domácí vanilkový cukr jsem všem připravovala na Vánoce, takže už jsem ho doma měla. Pokud ho nemáte, tak ho moc doporučuji udělat, protože je skvělý, ta vůně je prostě bááječná. 

Na recept budete potřebovat: 

250 g másla
400 g mouky na křehké pečivo
180 g domácího vanilkového cukru
1 vejce + 1 žloutek

Co se mi hrozně líbilo u mouky, tak její jemnost, fakt strašně jemná!


Postup

Pokud máte robota, tak vše rovnou připravujte v míse na robota. 
Do mísy vložíme máslo - já jsem ho pár hodin předem vyndala z lednice, aby se mi lépe krájelo. Dále přidáme jedno vajíčko celé a jeden žloutek - bílek si necháme na pomazání sušenek. Odvážíme mouku a přidáme k vajíčku a máslu. Jako poslední nasypeme domácí vanilkový cukr. 


Na robota dáme hák na hnětení těsta a zapneme tak na 5 min ;). Když je těsto hotové, zabalíme ho do folie a dáme do lednice - já jsem ho tam nechala cca 1 hodinu, dala jsem ho skoro na zadní stěnu lednice, takže to stačilo. 

Těsto vyndáme a pokrájíme na více částí, lépe s ním pak pracuje. Obecně s tímto těstem musíte pracovat dost rychle, protože jinak taje a nedrží. Vál pomoučíme, dáme na něj těsto, opět pomoučíme - já ještě dávám trochu mouky na váleček (mám silikonový). 

Připravíme vykrajovátka, případně razítka (ty já ještě nemám) a pustíme se do práce. 
Vždycky jsem rozválela kus těsta, z toho jsem udělala 5-6 sušenek a takhle jsem pokračovala, dokud jsem měla těsto. 



Pro lesklé sušenky Katka doporučuje potřít je bílkem, což jsem také udělala. A nespokojila jsem se jenom s moučkovým cukrem, navíc jsem na ně dávala zdobení ;). 

Každou sušenku jsem potřela bílkem a pocukrovala moučkovým cukrem + nasypala zdobení. Cukr po zapečení vytvoří hezkou zlatavou krustu. Když jsem vyndáte sušenky, můžete je ještě pocukrovat, ale nemusíte, je to na vás. Já jsem na jednu várku nasypala kokos ;). 


Výsledek byl naprosto báječný - manžel mi řekl, že sušenky chutnají jako směs lineckého a máslových sušenek z M&S, což mě hrozně potěšilo ;) 

A. 

Komentáře