Bramborovo-pórková polévka

Chuť na nějakou dobrou polévku byla hrozná, takže jsem se podívala do lednice na suroviny a pak otevřela Klenoty klasické evropské kuchyně od Vaňka a našla recept na polévku z brambor a pórku, kterou jsem hned udělala. 


Co budeme potřebovat?
400 g brambor
50 g cibule
240 g bílé části pórku (prostě jsem vzala jeden pórek :))
30 g másla (já určitě dala míň)
1 l kuřecího vývaru
sůl, pepř
100 ml mléka
100 ml smetany (podle receptu min. 30%, já dala klasickou zakysanou)
na ozdobu případně pažitka (já dala petržel :)

Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a pórek nakrájíme najemno (já je obvykle házím do sekáčku :)). 
V hrnci rozpálíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli a pórek. K nim přidáme brambory a chvilku mícháme. 


Přidáme vývar, sůl, pepř a co nejrychleji přivedeme k varu. Dále stáhneme oheň a vaříme tak dlouho, dokud brambory nejsou měkké. 
Po uvaření brambor vše rozmixujeme v mixéru nebo ponorným mixérem (jako já :)).


Dalším krokem by mělo být propasírování polévky, ale na to jsem se vykašlala, krásně jsem to rozmixovala, takže mi to přišlo zbytečné. 
Přidáme mléko, smetanu a můžeme podávat. 




Dobrou chuť!

Máte rádi krémové polévky nebo raději vývary?

A.

Komentáře