Celerová polévka (řapíkatý celer)

Ideální polévka pro dny, když jdete na oběd s kolegy v práci a doma si tedy chcete dát pouze něco lehčího.

Je zajímavé, že když jsem objevila původní recept, tak dle toho se měla vařit polévka z kořene celeru - ovšem došlo k nějakému (mému) "omylu" a objevila se polévka z řapíkatého celeru. Tak moc nám doma zachutnala, že ji děláme od té doby pořád (ačkoliv jinak vůbec celer nejíme... s těma bramborama a kořením to prostě chutná jinak!)

Potřebujeme:
- řapíkatý celer (ja beru většinou 1 balení v obchodě)
- brambory (od oka stejné množství jako celeru)
- sůl, pepř, další koření, které máte rádi (cokoliv, co vás napadne)
- smetana (ne kysaná :-)
- salám / šunka / párky / semínka / krutóny / cokoliv, co dáte do již rozmixované polévky, aby více zasytila

Vše očistíme, omyjeme, nakrájíme, hodíme do kastrolu, zalijeme vodou, okořeníme (sůl, pepř) a dáme vařit. Já dávám na 40 minut. Pak vše rozmixuji tyčovým mixérem, přidám smetanu, pak dochutím všemožným kořením a ještě chviličku (5 minut) povařím. 





My jsme tentokrát měli tuto polévku s párky - Dulano z Lídlu (vítěz D-testu! - více o tom si můžete přečíst zde).  Mimochodem, v Lídlu doporučuji si dávat pozor, jestli kupujete výrobky Dulano (většinou německé výrobky), nebo Pikok (buď české nebo polské výrobky) - třeba párky Pikok obsadily v d-testu až 8. místo. 
(schválně jsem se dívala, jestli Pikok je polský nebo český výrobce a toto jsem našla: "Například uzeniny od firmy Krahulík lze koupit v pěti evropských zemích pod značkou Baroni a Pikok".) A vůbec, pokud vás zajímá, kdo dodává Lídlu v roce 2013, tak informace zde.



Fotku polévky sice mám, ale opravdu nevypadá moc lákavě (přece jenom řapíkatý celer + brambory + smetana --> finální barva nevypadá moc pěkně :)  Ovšem mohu vás ujistit, že chuťově je to výborné!

Máte také rádi krémové (jednoduché) polévky? Uvítám nějaké nové recepty!

S.

Komentáře